Herbata parzona na zimno to prawdziwy hit lata. Sposób jej przygotowania może być zaskoczeniem
Herbata parzona na zimno to inaczej herbata cold brew (cold brew oznacza zimne parzenie). To odpowiednik kawy cold brew – napoju, który powstaje poprzez zalanie zimną wodą zmielonej kawy i odstawieniu jej nawet na kilkanaście godzin. Tu zamiast kawy, bierze się po prostu ulubioną herbatę. Nie jest to mrożona herbata, którą robi się z tradycyjnie parzonych liści i następnie schładza. Tu podstawą jest zimna woda, którą zalewa się herbatę liściastą.
Jak zrobić herbatę cold brew?
Do zrobienia herbaty cold brew wykorzystaj ulubioną herbatę. My w przepisie podajemy czarną herbatę, ale może to być także herbata zielona albo biała. Można przyjąć orientacyjne proporcje, że na szklankę wody (250 ml) należy dodać ok. 8-9 g herbaty. Zalany wodą susz należy odstawić nawet na kilkanaście godzin, dlatego napój zawsze można przygotować sobie dzień wcześniej wieczorem i od rana cieszyć się jego smakiem. Herbata parzona ma zimno ma zupełnie inny smak, niż kawa parzona tradycyjnie. Jest delikatniejsza i nie ma posmaku goryczki.
Przepis: Herbata cold brew
Herbata parzona na zimno.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 8 godz.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml wody
- 8 łyżeczek czarnej herbaty
Sposób przygotowania
- Robienie herbatyPrzesyp herbatę do słoika. Zalej wodą w temperaturze pokojowej i odstaw na 4-16 godzin. Po tym czasie odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami.
WAŻNE: Herbatę cold brew najlepiej robić w lodówce. To oznacza, że należy użyć do tego butelki lub słoja ze szczelnym zamknięciem, w przeciwnym razie napój bardzo szybko może nabrać zapachu innych produktów znajdujących się w lodówce.
Jak podawać herbatę cold brew?
Herbata cold brew to napój doskonały na lato, dlatego najlepiej podawać ją dobrze schłodzoną albo z kostkami lodu. Do napoju można dodać swoje ulubione dodatki smakowe, na przykład plasterki cytryny albo innych cytrusów, listki świeżej mięty, świeże owoce sezonowe (np. maliny, truskawki, nekatrynki czy brzoskiwinie). Taką herbatę można również dosłodzić. Można dodać do niej np. syrop z malin albo odrobinę miodu.